Willy Olivier Over opleiding, medewerkers en ... de prijs!

Willy Olivier, stichter van Olivier Construct NV, heeft de tijden zien evolueren. “ Ondernemen is op de eerste plaats met mensen werken, dat was in het verleden zo en dat blijft zo. Via relaties en tussenpersonen haal je wel eens een belangrijk werk binnen. Vroeger gebeurde dat wel meer.

Willy speech 2

Willy had een grote liefde voor de wegenbouw. Hij herinnert zich nog goed hoe hij de eerste productie riolen van de firma Vandenbulcke-Olivier (VOR) in de industriezone Noord in Beveren-Roeselare in de grond heeft gestoken. Hij is ook in de immobiliënwereld gestapt, eerst in de firma Centrimo. Samen met André Verstraete heeft hij aan onze kust liefst 5000 appartementen neergezet. Daarna heeft hij zijn eigen Olivier Invest NV opgericht.

Willy heeft altijd veel tijd besteed en belang gehecht aan de opleiding van machinisten. Hij had vlug door dat er geen tekort aan machines was, maar wel aan kraanmannen. Hij is voorzitter geweest van de nationale opleiding machinisten bij het ABVV-VDAB. Met het VTI Roeselare is er tegenwoordig een nauwe samenwerking zowel op de site aan de Noordkaai in Izegem, als in het opleidingscentrum in Ingelmunster, waar de oudste leerlingen volop in de praktijk geschoold worden. Met het oog op opleiding heeft hij nog samen met de toenmalige invoerder Debruycker en zijn zoon Yves het bedrijf Kobelco in Japan bezocht. Tegenwoordig is permanente opleiding noodzakelijk geworden, nu men met nieuwe sturingstechnieken en laserstralen werkt.

Willy praat graag over zijn volk, over zijn medewerkers met wie hij, ook na hun jarenlange dienst bij Construct, nog altijd contact heeft. Ze mochten een woordje meeklappen bij de aankoop van nieuw materiaal. “ Dat waren mannen, Willy Desal, Raf Deleye, Joseph Vandekerckhove, Michel Vanhaverbeke, Raf Bauwens, Marc Verpoort en zoveel anderen...Sommigen van hun zonen werken nu bij ons, van de familie Vanhoutte is zelfs de derde generatie aan de slag.”